رای گیری در 28 ژوئن برای انتخاب جانشین ابراهیم رئیسی رئیس جمهور پیشین پس از مرگ وی در سانحه هلیکوپتر برگزار می شود. پنج نامزد از شش نامزد ریاست جمهوری تندرو محسوب می شوند، در حالی که نامزد ششم، نماینده مجلس، مسعود پیزشکیان، متخصص قلب و عروق، از حمایت برخی اصلاح طلبان برخوردار است.
شش نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران چه کسانی هستند؟
تایید اسامی شش کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایران
مناظره روز دوشنبه که به صورت زنده از تلویزیون دولتی پخش شد، چهار ساعت به طول انجامید. در این مناظره نامزدها باید پیشنهادات و برنامه های خود را در خصوص حل مشکلات پیش روی اقتصاد ایران به دلیل تحریم های آمریکا و دیگر کشورهای غربی بیان می کردند.
این مناظره اولین مناظره از مجموعه پنج مناظره مشابه قبل از رای گیری ده روز بعد بود.
نامزدها چه گفتند؟
هر شش نامزد ریاست جمهوری قول داده اند که در صورت انتخاب شدن برای رفع تحریم ها علیه ایران و انجام اصلاحات تلاش خواهند کرد، اما هیچ کدام جزئیاتی ارائه نکرده اند. نامزدها همچنین در مورد تورم، کسری بودجه، مشکلات مسکن در ایران و راه های مبارزه با فساد گفتگو کردند.
ایران: ارسال اوراق نامزدی انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد
انتخابات ریاست جمهوری 28 ژوئن در زمانی برگزار می شود که برنامه هسته ای ایران به سرعت پیش می رود، تسلیح مسکو در جنگ روسیه علیه اوکراین و سرکوب گسترده مخالفان دولت، تهران و غرب را به درگیری کشانده است.
پنج تن از نامزدها تندرو محسوب می شوند، در حالی که نامزد ششم، مسعود پیژشکیان، نماینده 69 ساله مجلس، جراح قلب است و از حمایت برخی اصلاح طلبان برخوردار است.
احتمال برنده شدن چه کسی بیشتر است؟
برجسته ترین نامزد، محمدباقر قالیباف، 62 ساله، شهردار سابق تهران با روابط نزدیک با نخبگان سپاه پاسداران کشور است.
قالیباف به عنوان یک ژنرال سابق سپاه پاسداران، در سال 1378 به سرکوب خشونت آمیز دانشجویان ایرانی پرداخت. او به عنوان رئیس پلیس کشور در سال 2003 نیز دستور شلیک مستقیم به دانش آموزان را صادر کرد.
امیرحسین قاضی زاده هاشمی معاون 53 ساله رئیس جمهور ایران، علی رضا زاکانی 58 ساله شهردار فعلی تهران نیز از جمله افرادی هستند که در انتخابات ریاست جمهوری شرکت می کنند.
سعید جلیلی 58 ساله، عضو شورای عالی امنیت ملی و عالم دینی معتدل 64 ساله مصطفی پور محمدی نیز در این رقابت حضور دارند.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای حرف آخر را می زند
قالیباف مدعی شد که ثابت خواهد کرد یک رئیس جمهور “قوی” است. چه کسی از فقرا حمایت می کند، اقتصاد را بهتر مدیریت می کند و سعی می کند تحریم ها را از طریق دیپلماتیک حذف کند.
پیژشکیان گفت که تحریم ها یک “فاجعه” است. او همچنین خواستار محدودیت کمتر در اینترنت شد. ایران مدتهاست که فیسبوک، ایکس، اینستاگرام، تلگرام و دیگر پلتفرمهای رسانههای اجتماعی بزرگ و سیستمهای پیامرسان را عمدتاً به دلیل نگرانیهای امنیتی مسدود کرده است.
همه نامزدها متعهد شدند که واحد پولی کشور یعنی ریال را که به 580 هزار در برابر دلار کاهش یافته است، تقویت کنند.
در سال 2015، زمانی که ایران و قدرت های جهانی پس از اینکه تهران برنامه هسته ای خود را محدود کرد، برای لغو تحریم ها به توافق رسیدند، ارزش ریال ایران 32000 دلار بود.
هر شش نامزد در مورد توافق هسته ای صحبت نکردند. در واقع نظر رهبر معظم ایران، آیت الله خامنه ای، در مورد مسائل مهم کشوری از جمله برنامه های هسته ای، سیاست خارجی، فضایی و نظامی نهایی است.
رهبران اصلاح طلب مانند محمد خاتمی رئیس جمهور سابق و جواد ظریف وزیر امور خارجه سابق از حامیان پیزشکیان هستند. اما در حوزه انتخابیه وی در تبریز، تعداد رای دهندگان موافق از 36 درصد به 24 درصد طی هشت سال گذشته کاهش یافته است.